Od ziarenka do bochenka...Dzień Chleba
Skąd na stole smaczny chlebek?
Rolnik sieje ziarno w glebę.
(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna.)
Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik
kosi je z zapałem, potem młóci,
w swych maszynach
i wywozi plon do młyna.
Młynarz w młynie ziarno miele,
białej mąki robi wiele.
Mąka trafia do piekarza,
który ciasto z niej wytwarza.
Z ciasta robi i chleb, rogale...
W piecu piecze je wytrwale.
Jest pieczywo! Ślina leci,
więc smacznego, dzieci.
- Bogusław Szut „Pieczywo”
W poniedziałek 17 października w naszym żłobku dzieci zamieniły się w małych piekarzy. Dzień Chleba zaczęliśmy od wysłuchania wiersza Bogusława Szuta pt. „Pieczywo” i zaśpewania piosenki „Mało nas do pieczenia chleba”. Następnie maluszki poznały cały proces powstawania chleba, poznały wszystkie jego składniki, mogły skosztować gorącego, pachnącego i chrupiącego chlebka. A na sam koniec dzieci wykonały chlebki, bułeczki, rogaliki z masy solnej. „Wypieki” naszych maluszków wyglądały jak prawdziwe...
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!