Jadłospis
28.08-01.09.2023r.
Poniedziałek 28.08.2023
Śniadanie: kakao na mleku z cukrem, pieczywo pszenno-zytnie, pieczywo graham, masło śmietankowe, ser żółty gouda, sałata, herbata czarna z cukrem.
Obiad: zupa grochowa, pierogi leniwe z sosem jogurtowo-truskawkowym, jabłko, kompot z czarnej porzeczki z cukrem.
Podwieczorek: pieczywo graham, masło smietankowe, szynka delikatesowa, ogórek zieloy, herbata czarna z cukrem.
Wtorek 29.08.2023
Śniadanie: kasza kukurydziana na mleku,pieczywo pszenne, pieczywo graham, masło śmietankowe, jajko gotowane, kiełbasa wieprzowa krakowska, pomidor, herbata owocowa z cukrem..
Obiad: zupa ryżowa z warzywami, zraz wieprzowy duszony w sosie pieczarkowym, ziemniaki gotowane, ogórek kiszony, kompot truskawkowy z cukrem.
Podwieczorek: budyń na mleku z owocami świeżymi/ mrożonymi, herbatniki pszenne.
Środa 30.08.2023
Śniadanie: kasza manna na mleku, pieczywo pszenno-żytnie, pieczywo graham, masło śmietankowe, szynka drobiowo-miodowa, twaróg półtłusty, rzodkiewka, herbata czarna z cukrem.
Obiad: zupa ogórkowa z makaronem pszennym, udziec z kurczaka duszony, ziemniaki gotowane, młoda kapusta gotowana z koperkiem, kompot śliwkowy z cukrem.
Podwieczorek: szarlotka z jabłkami (wyrób własny), kakao na mleku z cukrem.
Czwartek 31.08.2023
Śniadanie: kawa zbożowa na mleku z cukrem, pieczywo pszenne, pieczywo wieloziarniste, masło śmietankowe, łopatka wieprzowa w pietruszce, ser topiony gouda, papryka czerwona, herbata czarna z cukrem.
Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, karkówka wieprzowa pieczona/filet drobiowy gotowany, surówka z czerwonej kapusty z marchewką ,kompot wieloowocowy z cukrem.
Podwieczorek: jogurt grecki z musli zbożowo-owocowym i owocami sezonowymi.
Piątek 01.09.2023
Śniadanie: kasza jaglana na mleku, pieczywo pszenno-żytnie, pieczywo pszenne, masło smietankowe, pasta z ryby wędzonej z twarogiem, szynka wierzowa z twarogiem, rzodkiewka, herbata czarna z cukrem.
Obiad: zupa barszcz czerwony z makaronem pszennym, kotlet rybny panierowany smażony, ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, kompot z czarnej porzeczki z cukrem.
Podwieczorek: ryż na mleku ze świeżymi/mrożonymi owocami.